Sajnos előfordul, hogy iatrogén ártalomként a bifurkáció érintetté válik. Milyen tünetei vannak egy bifurkáció-érintettségnek?

Olyan helyen tudunk bemenni tűvel, ahol nem kellene csatornának lennie. Erős vérzést tapasztalunk. Elektromos bemérő használata esetén a bemérő azonnal bejelez, amint hozzáérünk az adott területhez.

Hogyan lehet ezt diagnosztizálni?

Első sorban tűs kontrollal. A feltételezett területre tűt helyezünk be, és így készítünk egy röntgenfelvételt. Ez a legbiztosabb módja, hogy differenciál-diagnosztizáljunk egy álutat. És ez a módszer 100%-os.

És most néhány szóban arról, hogyan lehet elkerülni az álút preparálását.

A megfelelő bemenet kavitás kialakítása a nyitja az egésznek. Gyémánt fejű fúróval csak a pulpakamra tetejéig szabad lefúrni. Magát a pulpakamra tetejét, már acélgömbbel kellene elvenni. Viszont annyi foganyagot el kell venni, hogy tiszta rálátásunk legyen a pulpára. Ilyenkor szépen láthatóvá vállnak a gyökércsatornák bemeneti nyílásai. És így máris el tudjuk kerülni, hogy olyan területeken keressünk csatornát ahol nincs.

Így tudjuk megkímélni betegeinket attól, hogy olyan fogakat veszítsenek el, amelyeket meg lehetett volna menteni. És így mi is nyugodtabban alszunk

Mit csináljunk, ha érintettük a bifurkációt? Ha a deffectus túl nagy, akkor húzzuk ki a fogat. Ha kicsi a sérülés, akkor tegyünk rá Pro Root MTA-t, gyökértömjük meg a fogat majd zárjuk le egy jó kis cementtel.

.

Hajrá a legjobbakat!

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://endodent.blog.hu/api/trackback/id/tr202760389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
free counters
süti beállítások módosítása