1.,

A fogászat területén nincs még egy olyan kezelés, amit annyi horror történet vesz körül, mint a gyökérkezelés. A mai napig sok olyan páciens van, aki saját vagy közeli ismerős rossz tapasztalata miatt, a gyökérkezelés helyett inkább a fog eltávolítását választják.

2.,

Az itt következő információkkal szeretnék felvilágosítással szolgálni és megmutatni, hogy a gyökérkezelés fájdalommentes és pénztárca kímélő megoldás lehet, hogy az értékes fogakat megtartsuk.

További információért látogasson el honlapunkra: www.endodent.hu

És ha még több kérdése lenne személyesen is szívesen válaszolunk kérdéseire.

 

3.,

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés akkor szükséges, ha a fogban lévő ideg begyullad vagy pedig egy mély szuvasodás (vagy baleset) következtében elhal. Más esetekben már elkészült gyökértöméseket kell kicserélni, korrigálni.

Nem mindig tapasztalható fájdalom a páciensek számára, de fogorvosi vizsgálattal pl. röntgenfelvétellel, vagy hidegteszttel diagnosztizálni lehet ezeket az elváltozásokat.

A begyulladt ideg iszonyú fájdalmat okoz. A gyulladt ideg eltávolításával és az azt követő gyökérkezeléssel meg lehet szüntetni a panaszokat.

Az elhalt fogideg baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal fertőzött szövetet  tartalmazhat.

Az elhalt szövetet a szervezet már nem ismeri fel sajátként, és ideális táptalajul szolgál baktériumok és gombák számára. Erre a test egy gyulladásos reakcióval válaszol. Egy ilyen gyulladás csendben és észrevehetetlenül is lezajlhat, de gennyes duzzanathoz, fisztulához és sokszor erős fájdalomhoz is vezethet.

Manapság sokszor még ilyen esetben sem szükséges a fog eltávolítása.

Gyökérkezeléssel az ilyen fogak gyakran még évtizedekre megmenthetőek.

 

4.,

Mi a Gyökérkezelés menete?

Először is a fogról teljesen eltávolítjuk a szuvasodást. A töméseket is eltávolítjuk, mert az esetlegesen alattuk lévő réseken keresztül baktériumok juthatnak a fog belsejébe. 

Ezek után - az esetek nagy részében - a fogat egy gumilepedővel izoláljuk a nyáltól, hogy nehogy a nyál (ami baktériumokat tartalmaz) bejusson a fogbelsejébe. Ezzel egyúttal megakadályozzuk, a tömésdarabok, és az átöblítőszer lenyelését. Helyi érzéstelenítésben történik a kezelés. Manapság így a kezelések jelentős része fájdalom mentessen kivitelezhető. Korábbi fogorvosi kezelések horror történetei már a múlté.

Végezetül az eredetileg szűk és görbült csatornákat kisebb tűk és fúrók (keresztmetszet néha 0,06 mm) segítségével kitisztítjuk és mechanikailag feltágítjuk.

A kezelés menetének ellenőrzésére több röntgenfelvételt is készítünk.
Minimálisan 2 röntgenfelvétel szükséges. Modern digitális röntgenkészüléket és technikát használunk, hogy a szükséges dózisterhelést a minimálisra csökkentsük.

 

 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://endodent.blog.hu/api/trackback/id/tr412448406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
free counters
süti beállítások módosítása