Nagyon sokféle gyökértömési technika létezik a világon. Nézzük most egyszerűsége miatt a legnépszerűbb gyökértömési technikát:

a laterális kondenzációt

      

          Nagyon részletes leírást kaphatunk a leterálkondenzációs gyökértömési technikáról

Fazekas Á.: Megtartó fogászat és endodoncia című könyvében a 340. oldalon. Én is ebből szeretnék idézni néhány gondolatot.

 

„ A laterális tömörítés során az apicalis tágításnak és a csatorna kúposságának megfelelő mester guttapercha csúcs behelyezése után további - segéd vagy accessorikus – guttapercha csúcsokat helyezünk a csatornába. Minden ilyen guttapercha behelyezését megelőzően  a már csatornában levőket egy kúpos, sima, fém tömörítőeszközzel, a spreaderrel tömörítjük. A guttapercha behelyezését addig folytatjuk, amíg a csatorna meg nem tellik.”

„Indikációi:

A legtöbb esetben jól használható, kivételt képeznek a szabálytalan alakú csatornák, mint a C-alakú csatornák és a belső felszívódással bíró csatornák.”

 

Ennyi bevezető után nézzük a technika csízióit: Milyen legyen a mester guttaperchánk?

1.    Legyen eggyel kisebb, mint a mesterfile akkor, ha görbült a csatorna

2.    Legyen ugyanakkora mint a mesterfile, ha egyenes a csatorna és van apicalis stop

3.    legyen eggyel nagyobb, ha egyenes a csatorna és bárrmilyen okból (periapicalis gyulladás, külső resorptió, túltágítás) megszűnt az apicalis stop

 

A mesterguttapercha után a spreadert  0,5-1 mm-re a teljes munkahossztól kell lenyomni. Ezáltal komprimáljuk a guttaperchát, amely így megváltoztatja az alkját. Amikor 20-30 sec. Múlva kivesszük a csatornából a spreadert, akkor lesz hely az accessorikus GP behelyezésére, amit szintén 0,5-1 mm-re a teljes munkahossztól be tudunk így helyezni. Ezután ismét a spreader következik. A folyamatot addig ismételjük, amíg a csatornát teljesen fel nem töltjük.

Ennyit bevezetésként a laterál kondenzációs gyökértömésről.

Amennyiben kérdés merülne fel, nyugodtan írjatok.

Üdv:

Szilárd   

 

szerintünk: (4/5)
szerintetek: (4,5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://endodent.blog.hu/api/trackback/id/tr372927243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
free counters
süti beállítások módosítása