Megjelent a VDW legújabb egy tűs rendszere - RECIPROC®

 

A kanyarulatos gyökércsatorna előkészítése mindig is nehézségekről gondoskodott. A JB Roane által kifejlesztett "balance forced" technika (1985) ígéretes megközelítése volt, hogy az akkor rendelkezésre álló acél-eszközökkel, kis előre-hátraforgatással, a hajlított csatornákat kézzel megmunkáljuk., Ez alapján Dr. Ghassan Yared, Toronto, Kanada, kifejlesztett egy módszert, amelyben a NiTi eszközöket, és Reziprokmotort egyesítette egy új technológiában.

7 év után a tesztelési fázis után tette közzé egyetlen forgó NiTi eszközzel való gyökércsatorna preparálási technikáját (Roots, 2007 márciusáig). A tapasztalt endodontus kezében működött a rendszer. Mindazonáltal több mint 3 évre volt szüksége Dr. Yared-nak és a fejlesztőcsapatnak: mérnököknek, villamosmérnököknek és programozóknak hogy a magával ragadó ötletből, professzionális és gyakorlatban felhasználható termék legyen: RECIPROC®. www.reciproc.com Eszközök, motorok, papír- és guttaperchapoénok, csapok. A rendszert Dr. Yared és a gyártó VDW először az IFEA Konferencián 2010-ben Athénban mutatták be , majd a Német Endodonciai Társaság éves gyűlésén Berlinben is nagy feltűnést keltett.

A legtöbb csatornaszerkezetet fel lehet tágítani az új technológiával, egyetlen tűvel, anélkül hogy a csatorna átjárhatóságát előre megvizsgálnánk. A reciprok mozgás során a fájl először  a vágás irányába mozdul el, majd visszafelé. Így csökken a tűre jutó terhelés. A tű 360 °-os fordulata több reciprok mozdulatból jön létre.

A jelenlegi doktrína szerint forgó mozgást végző tűvel történő gyökérkezeléshez siklópálya (glide path) létrehozása szükséges. Ezzel minimalizáljuk a törések lehetőségét. A reciprokmozgás, és a tű kialakítása teszi lehetővé, hogy megtaláljuk a legkisebb ellenállás irányát a tűvel -maga a gyökércsatornát. Mivel az eszköz könnyedén megtalálja a csatornát, ezért lemondhatunk a glide path készítéséről. Ezen felül a váltakozó jobbra balra forgatás során a forgásszög szignifikánsan  kisebb, mint az a szög aminél a RECIPROC® rendszer tűtörés veszélye fennáll. Ezeket a fordulási szögeket tárolja a motor, és megakadályozza, hogy az eszközre az egyedi rugalmassági határnál nagyobb nyomaték nehezüljön.

Az új típusú eszközt kifejezetten a reciprokmozgásra dolgozták ki és a M-Wire ® -ból, egy innovatív nikkel titán ötvözetből állították elő. M-Wire ® magasabb ellenállást nyújt a ciklikus fáradás ellen és nagyobb rugalmasságot biztosít mint a korábban használatos nikkel-titán ötvözet.

A fájl design két aktív vágóéllel hatékonyan preparálja a dentint.

A 3 méretben rendelkezésre álló eszközből - R25, R40, R50 - egyértelműen meghatározott kritériumok szerint  kell kiválasztva a csatorna méretének legmegfelelőbbet. Mindegyik eszköz kezdeti konicitása a csúcs felöli első 3 mm-en nagyobb, hogy az átöblítéshez használt # 30-as kanülméretet a lehető leggyorsabban elérje. Mindhárom eszközmérettel a modern gyökértömési technikákhoz szükséges optimális csatorna formát alakíthatunk ki.

A Reciproktechnikát a csatornapreparálás szisztematikus egyszerűsítése és magas szintű biztonságosság jegyében fejlesztették ki. Ez a rendszer egy egyszerhasználatos tűrendszer ezzel is csökkentve a kontamináció esélyét, és növelve a hatásfokot. A RECIPROC® fájlal  számos kézi és forgó eszközzel történő tágítás váltható ki. Az egyedülálló alkalmazás véd a túlterhelés miatti a anyagfáradtságtól. A RECIPROC® rendszert VDW fejlesztette ki és 2011 januárjától rendelhető.

 Várjuk szeretettel a tűrendszerrel kapcsolatos észrevételeket!

 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://endodent.blog.hu/api/trackback/id/tr192568782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
free counters
süti beállítások módosítása